onsdag 21. september 2011

Nøtter.

En nøtt er en plantedel som består av ett eller flere frø i et skall. Mange nøtter brukes i matlaging. Den kulinariske definisjonen av en nøtt er mye videre enn den botaniske.
En nøtt innen botanikken er en enkel tørr frukt med ett frø (av og til to) der ovarieveggen eller deler av den blir veldig hard (steinaktig eller treaktig) ved modenhet.
De fleste nøtter kommer fra grifler med underutviklede eggstokker (se blomst), og er alle indehiscente (åpner seg ikke når de blir modne). Egentlige nøtter lages av planter i gruppen Fagales.
Da nøtter generelt har et høyt oljeinnhold, blir de høyt verdsatt som mat og energikilde. Et høyt antall frø er spiselige for mennesker og brukt innen matlaging, enten spist rå, som spire eller ristet som en snack. De kan også presses for olje som blir brukt i matlaging og kosmetikk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar